אמביין מיועדת לסובלים מבעיות שינה ונחשבת לאחת מהתרופות בתחום זה הנמכרות ביותר בארצות הברית. התרופה, שנכנסה לשוק הישראלי בשנת 2010, מספקת מענה הן לבעיות ההרדמות עצמן והן לבעיות הקשורות בשינה שאיננה רציפה, שינה עם התעוררויות רבות. התרופה מבוססת על מספר שכבות, שלכל שכבה פעולה מסוג אחר.

היא אינה משתייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים (שמשמשות לטיפול בחרדה ובהפרעות שינה), אך למרות השונות הכימית היא דומה בחלק מתכונותיה הפרמקולוגיות לתרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים.

שמה הגנרי של אמביין הוא Zolpidem Tartrate והיא פועלת ישירות על מערכת העצבים. התרופה מגיעה בתצורת טבעיות, נדרש מרשם רופא כדי לקבל אותה והיא איננה נכללת בסל הבריאות. את התרופה נוטלים אחת ליום, כשהמינון ההתחלתי אצל נשים הוא 6.25 מיליגרם ואצל גברים בין 6.25 ל – 12.5 מיליגרם, שזהו גם המינון המקסימאלי.

דגשים לשימוש בתרופה

נטילה ממושכת של התרופה כמו נטילה ממושכת של בנזודיאזפינים עלולה לגרום לתלות. יתר על כן בנטילה ממושכת הולכת ומאבדת התרופה את יעילותה. לכן מיועדת אמביין לשימוש לזמן קצר (7 עד 10 ימים). בכל מקרה אסור לקחת אותה יותר מארבעה שבועות. מומלץ לעשות הערכה מחודשת של הטיפול אם התרופה נלקחת יותר מ־3-2 שבועות.

יש להימנע מנטילת אמביין יחד עם תרופות שמדכאות את מערכת העצבים המרכזית (בנזודיאזפינים, תרופות פסיכוטרופיות, נוגדי פרכוסים, אנטיהיסטמינים מדור ישן).

בעקבות הפחתת מינון מהירה מידי או הפסקה פתאומית של אמביין צפויים תסמיני גמילה.

עקב ההשפעה המהירה יש לקחת את הכדור מיד לפני השינה ולהישמר מלעסוק בפעולות מסוכנות הדורשות ערנות מוחלטת או קואורדינציה כגון הפעלת מכונות או נהיגה לפני שנוטלים אותו ואף ביום שלמחרת הנטילה.

אין לקחת אמביין יחד עם אלכוהול או תרופות שדומות לו. או לפחות להפחית את המינון שלהן אם הן נלקחות במקביל

אין הגבלות על שימוש בתרופה עם האוכל. עם זאת, אוכל מעכב את השפעת התרופה. לכן אם מעוניינים בהשפעה מהירה של אמביין, יש ליטול את התרופה על קיבה ריקה.

תופעות הלוואי של התרופה

לתרופה קיימים מספר תופעות לוואי.

טיפול ממושך באמביין עלול לגרום לתופעות לוואי קשות: דיכאון, שינויים בהתנהגות, ירידה בתפקודי הנשימה, ישנוניות, עייפות במשך היום, שכחה, שלשולים, כאבי ראש ובחילות.

שכיחות נמוכה: כאבי ראש בזמן היקיצה, עייפות, חולשה, חרדה, סחרחורת, ראייה כפולה, צרבת, בחילה, הקאות, כאבי שרירים.

התקבלו דיווחים שלפיהם קשישים שטופלו בתרופה סבלו מבלבול ומנטייה לנפילות.

מינונים של יותר מ־10 מיליגרם עלולים לגרום לשכחה ולפגיעה בזיכרון.

תופעות שנצפו לאחר 48 שעות של הפסקת התרופה ומתן של תרופת דמה:

ירידה במצב הרוח, נדודי שינה, התכווצויות בטן ושרירים, הקאות, הזעה, רעד, התכווצויות, עייפות, בחילה, הסמקה, בכי בלתי נשלט, התקף פאניקה, עצבנות.


למי התרופה אינה מתאימה?

מומלץ לא ליטול את התרופה בתקופות של נהיגה, שכן היא עשויה לפגוע בכושר התגובה ובערנות. לא קיים, נכון להיום, מידע על מידת התאמתה לנשים הרות, אך יחד עם זאת על פי מחקרים שנעשו על בעלי חיים נמצא כי התרופה פוגעת בעובר, ולכן סביר שפחות מומלצת להריוניות.

מכיוון שכמות קטנה ממנה עוברת מחלב האם לתינוק, ומכיוון שלא ידוע אם די בכך כדי לפגוע בו, אין החלטה חד ממשית האם היא מתאימה לנשים מניקות או לא. התרופה אסורה לשימוש לסובלים מבעיות נשימה, כמו אי ספיקת ריאות, דיכוי נשימתי או דום נשימה בשינה, היא אסורה לסובלים ממחלת כבד חריפה ולחולים במיאסטניה גרביס.