מה היא עושה?

הרמונט היא גלולה משולבת למניעת הריון, המכילה בתוכה שני הורמונים נשיים – אסטרוגן ופרוגסטרון.

הגלולה נחשבת לאחת מהגלולות מהדור החדש, אשר בהן מינון האסטרוגן נמוך יחסית – 20 מיקרוגרם – ולכן לגלולה פחות תופעות לוואי מאשר לגלולות מהדור הישן.

הגלולה זהה במרכיביה לגלולת אמילי, כאשר ההבדל בין השתיים הוא רק השם השונה שנתנה כל אחת מהחברות המייצרות.

הרמונט ניתנת במרשם רופא ומתאימה במיוחד לנשים צעירות ולבנות שמתחילות ליטול גלולות לראשונה בחייהן.

הגלולה מונעת הריון בעיקר על ידי מניעת ביוץ. הרעיון הוא שמכיוון ששחרור הביצית אל חלל הרחם לא מתרחש, נמנע הסיכוי להפריה ולכניסה להריון.

בנוסף למנגנון העיקרי, לגלולה ישנם עוד שני מנגנונים המסייעים למניעת הריון: ראשית, הרמונט גורמת לעיבוי הריר החוסם את צוואר הרחם (המחבר בין הנרתיק לרחם) והופכת אותו לפחות חדיר לזרע.

בנוסף, הרמונט גורמת לרירית הרחם להפוך דקה יותר, ולכן גם אם הפריה הצליחה לקרות, הרירית לא מתאימה להשרשה ולקליטה של הביצית והריון לא יכול להתפתח.

הרמונט מונעת הריון ב-99.7%. היא מסייעת לסידור מחזור הוסת, ולהקלה משמעותית בכמות דימום הוסת, משכו, ובכאבים המלווים אותו. ההפחתה בדימום מגנה מפני אנמיה, המופיעה לעתים אצל נשים צעירות בעקבות דימום וסתי כבד.

כמו כל הגלולות המשולבות למניעת הריון, גם נטילת גלולה זאת מפחיתה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן השחלות ומסייעת לעור פנים יפה יותר ופחות שומני.

דגשים לשימוש בגלולה

הרמונט מגיעה בחפיסה המכילה 21 גלולות, הנלקחות מדי יום למשך שלושה שבועות. הגלולה נלקחת דרך הפה, על קיבה מלאה או ריקה, לבחירת האישה הנוטלת. רצוי להקפיד על שעת נטילה קבועה על מנת לא לשכוח או לפספס גלולה.

עם סיום החפיסה בת 21 הגלולות יש לעשות הפסקה של שבעה ימים בנטילה. במהלך שבוע זה יופיע דימום המחקה את דימום הוסת. לאחר שבוע ההפסקה, יש להתחיל חפיסה חדשה של הרמונט.

אין מניעה לדלג על שבוע ההפסקה, ולהמשיך את נטילת הגלולה באופן רציף. במידה והאישה בוחרת בכך, בזמן זה לא יופיע דימום. נטילה רציפה אינה מזיקה, ויכולה להיות נוחה בזמן טיול ארוך, מבחן חשוב, או כל סיבה אחרת שבגללה האישה מעוניינת לדחות את הופעת הדימום.

במידה וגלולה אחת נשכחה או נלקחה באיחור, או במידה ובמהלך החודש היו אירועי הקאה או שלשול, מומלץ להשתמש באמצעי מניעה נוסף, כגון קונדום, בימים שלאחר מכן.

כאשר שוכחים לקחת גלולה אחת, מומלץ יהיה לקחת אותה יום לאחר מכן במקביל עם הגלולה של אותו היום. במצב בו מפספסים יותר מגלולה אחת , מומלץ לא ליטול אותם, להמשיך לקחת את יתר החפיסה כרגיל ולשלב עימה אמצעי מניעה נוסף.

תופעות הלוואי של הגלולה

שכיחות גבוהה: בהתחלת השימוש בגלולות ייתכן דימום בין־וסתי או דימום מכתים. דימום קל ייפסק בדרך כלל מעצמו, אך אם הדימום נמשך ודומה לדימום וסתי, יש להתייעץ עם הרופא.

כמו כן ייתכנו כאב ראש ומיגרנה (כאמור, במקרה של כאב ראש חריג או מתמשך או במקרה של עלייה בתדירות או בחומרה של התקפי המיגרנה יש להפסיק את נטילת הגלולות ולפנות מיד לרופא), זיהום וגינלי, לרבות זיהום פטרייתי וגינלי, שינויים במצב הרוח או שינוי בדחף המיני, עצבנות או סחרחורת, הקאה, בחילה או כאב בטן, אקנה, כאבים, הגדלה של השדיים או הפרשה מהם, כאבי וסת או שינויים בזרימה הווסתית, שינויים בהפרשות הנרתיקיות או שינויים בצוואר הרחם, אצירת נוזלים או בצקת, עלייה או ירידה במשקל.

שכיחות נמוכה: שינויים בתיאבון, תחושת מלאות בבטן ונפיחות, פריחה, שיעור יתר, נשירת שיער או הופעת כתמי פיגמנטציה על הפנים, עלייה בלחץ הדם, עלייה ברמת השומנים בדם.

נדיר: תגובות אלרגיות, אי־סבילות לסוכר, אי־סבילות לעדשות מגע, צהבת, תגובה עורית חמורה, ירידה ברמות החומצה הפולית בדם.


למי הגלולה אינה מתאימה?

התאמת הגלולות לגופך היא קריטית. הגלולות מהסוג: גלולות משולבות – לא מומלצות לנשים שלהן מחלות של קרישת יתר, כיוון שנטילת עודף הורמונים במצב כזה עלול להיות מסוכן ולגרום לסיבוכים קשים.

כמו כן, יש לדווח לרופא הרושם את הגלולה על כל אירוע קרישת יתר בעבר, כולל בקרב בני משפחה כמו כן ישנו סיכון גבוה יותר לנשים מעשנות בנות 35 ומעלה ונשים הסובלות מהשמנה או מרמת שומנים גבוהה בדם