סדורל היא תרופה המיועדת להפחתה במידת החומרה של התסמינים, האופייניים לדלקת בדרכי השתן בדגש על הצורך להטיל שתן באופן דחוף וכן על הכאבים ותחושת הצריבה בעת מתן שתן.

דלקת בשתן או דלקת בדרכי השתן היא מחלה נפוצה שנגרמת כתוצאה מנוכחות של חיידקים בדרכי השתן כשבשמונים וחמישה אחוז מהמקרים של המחלה מדובר על נוכחות של חיידקים בשם E-Coli.

המחלה מופיעה בשכיחות גבוהה יותר בנשים מאשר בגברים ובבנות מאשר בבנים. היא יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים ובמקרים מסוימים היא יכולה להתקיים מבלי לבוא לידי ביטוי באף תסמין.

יותר מ־50% מהנשים יסבלו מדלקת בדרכי השתן לפחות פעם אחת במהלך חייהן. התופעה מופיעה אצל נשים בעיקר בינקות ובילדות (עד גיל ארבע), כאשר הן מתחילות לקיים יחסי המין ולאחר הפסקת המחזור, שבעקבותיו נגרמים שינויים במרקם הרירית בנרתיק.

בשנות הילדות (אצל תינוקות ופעוטות) סובלים הבנים מעט יותר מהבנות מזיהומים בדרכי השתן. אך בגיל מבוגר יותר מתהפכות היוצרות, ושכיחות הזיהומים גבוהה הרבה יותר בנשים מאשר בגברים.

חשוב להבין שלא מדובר בתרופה שמסוגלת להפחית את חומרת הדלקת אלא רק את חומרת התסמינים ולכן ברוב המוחלט של המקרים היא תינתן במקביל לאנטיביוטיקה.

דגשים לשימוש בתרופה

קיימים מספר דגשים לשימוש בסדורל:

המינון המומלץ למבוגרים ולילדים מעל גיל 12 שנים: 2-1 טבליות, שלוש פעמים ביום. ילדים בני 12-6: 12 מיליגרם לקילוגרם משקל גוף ביום.

יש להקפיד כי ילדים בני 12-6 שנים יכולים לקבל את התרופה במשך יומיים בלבד.

ילדים בני 12 שנים ויותר שמקבלים גם אנטיביוטיקה (לטיפול בזיהום של דרכי השתן) יכולים אף הם ליטול סדורל (פנזופירידין) במשך יומיים בלבד. אם נוטלים רק פנזופירידין לטיפול בתסמינים של דלקת בשתן, ניתן ליטול אותה במשך 10-7 ימים.

כדאי להימנע מהרכבת עדשות מגע בעת הטיפול, כיוון שהדמעות עלולות לצבוע אותן.

נטילת סדורל עלולה להשפיע על התוצאות של בדיקות שתן.

במידה ולאחר נטילת התרופה מצבו הבריאותי של החולה מידרדר, במידה והתרחשה תגובה אלרגית כלשהי כמו למשל נפיחות באזור הפנים או קוצר נשימה ובכל מקרה של שינויים בצבע העור, בלבול או הופעה של פריחה על העור, ישנה חשיבות עליונה ליצור קשר עם הרופא המטפל באופן מידי.

את התרופה מומלץ לשמור במקום יבש, קריר וחשוך, לאחסן במיכל סגור כדי למנוע חדירת לחות או רטיבות ולהרחיק מהישג ידם של ילדים. כמו כן גם במידה ואדם אחר מציג תסמינים דומים לאלו של האדם שצורך את התרופה חל איסור מוחלט להעביר אותה לידיו ללא אישור של רופא.

תופעות הלוואי של התרופה

לתרופה מספר תופעות לוואי מוכרות, ביניהן:

התרופה מקנה לשתן צבע כתום־אדום. כמו כן היא עלולה לצבוע נוזלי גוף אחרים, ובכללם דמעות. הצהבה של העור או של לחמית העין מעידה על הצטברות התרופה כתוצאה מאי־ספיקת כליות. במקרה כזה יש לפנות לרופא ולהפסיק את הטיפול בתרופה.

תופעות לוואי נוספות העלולות להופיע בנטילת התרופה: כאבי ראש, סחרחורת, פריחה, הפרעות קלות במערכת העיכול, הצטברות קריסטלים של התרופה בצינור השתן.


למי התרופה אינה מתאימה?

לאנשים הסובלים מאחת מן התופעות/הבעיות הבאות אסור לקחת את התרופה:

1. אנשים עם רגישות־יתר לתרופה.

2. אנשים הסובלים מאי־ספיקת כליות בינונית עד חמורה. אם מדובר באי־ספיקת כליות קלה, יש ליטול את התרופה מדי 16-8 שעות.

3. אם קיים מחסור באנזים G6PD.

4. במקרה של אי־ספיקת כבד.

5. אנשים הסובלים מדלקת כבד (הפטיטיס) חריפה.

6. אם אובחנה דלקת חריפה של פקעיות הכליה (גלומרולונפריטיס).

7. אנשים הסובלים מאנמיה או ממטהמוגלובינמיה (מחלת דם).